2011 m. liepos 29 d., penktadienis

SUOMIŠKA PIRTIS IR JOS ĮRENGIMAS

Sauna – nacionalinis Suomijos simbolis ir svarbi detalė suomių kultūroje. Manoma, kad saunos egzistuoja ne mažiau nei 2 tūkst. metų. Apie tai, kaip atsirado sauna, suomiai turi savo legendą. Kartą lietingą dieną viename iš suomių namų prakiuro stogas ir vanduo ėmė lašėti ant karštų ugniakuro akmenų. Susidarę šilti garai užpildė visą kambarį, ir šeimininkams patiko švelnus karštis, tad jie ypatingai užsinorėjo tai pakartoti.

Visuose privačiuose namuose, taip pat ir dažname bute Suomijoje yra įrengta sauna. Suomiškos pirtys – tai dalykas, be kurio didžioji dauguma suomių neįsivaizduoja savo gyvenimo. Suomiška pirtis suomiams – tarsi šventa vieta. Apie tai liudija griežtos elgesio taisyklės, kurių turėjo laikytis kiekvienas, atėjęs į pirtį. Saunoje nebuvo galima triukšmauti, šūkauti ar gerti alkoholį. Tas, kas netinkamai elgėsi, buvo tučtuojau išvaromas ir griežtai baudžiamas. Senovės suomiai manė, kad, gerai pasigarinus saunoje, galima apvalyti ne tik kūną, bet ir sielą. Sauna pelnė populiarumą ir kitose pasaulio šalyse.

Suomiška pirtis – puikus atradimas aukštos temperatūros mėgėjams. Ne veltui jos vadinamos sauso karščio pirtimis. Oras saunose iš tiesų labai sausas ir dėl mažo šilumos laidumo gali pasiekti iki 140ºC.

Įrodyta, kad tinkamas kaitinimasis suomiškoje pirtyje pagerina kraujotaką, aktyvina medžiagų apykaitą, stimuliuoja vidinės sekrecijos liaukų darbą, pašalina iš organizmo toksinus ir šlakus, atpalaiduoja visas raumenų grupes, pagreitina įvairių traumų ir sumušimų gijimą, normalizuoja spaudimą, efektyviai padeda atsikratyti nuovargio ir streso, teigiamai veikia kvėpavimo organus. Suomiškos pirtys ypač populiarios tarp norinčiųjų sulieknėti. Laikoma, kad vieno intensyvaus seanso suomiškoje pirtyje metu žmogus gali numesti iki 2 kg svorio.

Saunoje vyrauja sausas garas ir nepaprastas karštis. Oro drėgmė nedidelė ir sudaro 5-15%. Dėl nedidelės drėgmės aukštą temperatūrą saunoje nesunku atlaikyti. Suomiškoje pirtyje rekomenduojama būti ne daugiau nei 5-10 min. vienu užėjimu, o rekomenduojamas užėjimų skaičius – ne daugiau kaip 3. Kvėpuoti galima tik pro burną, ir, pageidautina, nekalbėti. Jei norima plaktis su vanta, galima, tačiau, kad būtų išvengta apdegimų, temperatūra turi būti žemesnė nei įprasta.

Saunos įrengimas įmanomas tiek nuosavuose namuose, tiek miesto butuose, tačiau kur kas paprasčiau sauną įrengti nuosavame name. Bet kuriuo atveju, geriausia, kad sauną įrengtų specialistai – taip bus išvengta galimų klaidų ir su jomis susijusių vėlesnių problemų.

1 komentaras:

  1. O kaip dėl tokios pirties kainos? Pastaruoju metu ieškau būdų kaip isirengti pirti pigiau. Kol kas atrodo, kad 3000 eurų yra mažiausia kainą, už kurią galima įsirengti pirtį...

    AtsakytiPanaikinti