2011 m. liepos 12 d., antradienis

Lauko pavėsinės

Lauko pavėsinės puikiai papildo sodo landšafto visų elementų harmoniją – be jų sodas ar sklypas dažnai gali atrodyti neužbaigtas. Lauko pavėsinės gali būti pastatytos iš įvairių medžiagų – plytų, kaustyto metalo, rąstų ir kt., tačiau populiariausiu lauko pavėsinės variantu priimta laikyti medinę pavėsinę.

Pavėsinės dažniausiai statomos tokioje vietoje, kurioje yra daug žalumos, gėlių. Gerai, kuomet pavėsinę nuo vėjų uždengia kalvos šlaitas arba medžių laja, o šalia įrengta žaidimų aikštelė arba nedidelis vandens telkinys. Pavėsinę lauke gali supti spygliuočių ar akmeningas sodas, rožynas, vaiskrūmiai ar laukiniai augalai. Tam išauginamos specialios žaliosios zonos, nuolat žydinčių gėlių lysvės, ir netgi kiniški ar japoniški sodai, kurie pastaraisiais metais pradėjo ateiti į madą. Tokiu atveju lauko pavėsinė statoma taip, kad iš įėjimo pusės būtų atvira erdvė. Svarbu, kad į poilsio zoną neprasiskverbtų pašalinis triukšmas, dulkės ir išmetamosios pravažiuojančių automobilių dujos. Todėl pavėsinė nuo bendro naudojimo kelių atitveriama gyvatvore, aplink kurią apsiviję įvairūs augalai, vijokliai.

Norint pavėsinę pastatyti optimalioje sklypo vietoje, reikia atsižvelgti į tai, kur pastatytas namas. Lauko pavėsinėje galima pailsėti nuo vidudienio šutros, palaukti, kol pasibaigs lietus, ar paprasčiausiai pasigrožėti savo sodu. Tad paprastai pavėsinė statoma toje sklypo vietoje, iš kur atsiveria pats geriausias vaizdas į aplinką ir gražiausius kampelius. Tačiau ir pati pavėsinė turi būti matoma iš bet kurios sodo vietos. Nevertėtų statyti pavėsinės „plikoje“ aikštėje. Patogiausios vietos – sklypo kampuose, prie sklypo ribos, taip pat šalia įėjimo į sklypą ar šalia tvenkinio. Jei ketinate pavėsinėje gerti arbatą su didele kompanija, verta statyti ją arti namo. Geriausia, jei pavėsinė ir namas yra viename lygyje. Jei sklypas kalvotas, galima pavėsinę įrengti apatiniame namo aukšte arba, jei pavėsinė randasi ant kalvos, pastatyti laiptus, kuriais bus galima patekti į ją.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą